museum-digitaldeutschland

Close

Search museums

Close

Search collections

Museum Europäischer Kulturen [II C 2500 i]

Nahrungsmittel - Renpansen mit Blut

http://www.smb-digital.de/eMuseumPlus?service=ImageAsset&module=collection&objectId=516447&resolution=superImageResolution#3652151 (Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin / Fotograf unbekannt (CC BY-NC-SA)

Description

Renpansen,

umgestülpt für menschlichen Genuss. In dem Magensack des Rentieres wird das Blut bei der Schlachtung aufgefangen und durch Trocknung haltbar gemacht. Bei der Zubereitung wird das getrocknete Blut zermahlen und das so entstehende Mehl durch das Hinzusetzen von Wasser wieder flüssig. Hieraus kocht man Blutpudding oder mischt es beispielsweise Pfannkuchen bei.

Erwerbungsort: Inari, Finnland

Sammler: Dr. Seipoldy, Karl-Sieghard

Material/Technique

Nahrungsmittel

Created ...
... Who:
... When
... Where

Links / Documents

Keywords

Object from: Museum Europäischer Kulturen

Das MEK sammelt und bewahrt Materielle und Immaterielle Kultur aus ganz Europa und erhält sie für die Zukunft. Die kulturellen Ausdrucksformen ...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

Cite this page
The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.